Els Castells: Cultura, tradició i modernitat

Fa al voltant de dos-cents anys que es basteixen castells a Catalunya, però no és la seva antigor allò que dóna valor a aquesta expressió de la cultura popular, sinó que és la seva vigència com a manifestació viva de la idiosincràsia d’un poble el que atorga als castells tot el seu atractiu. La solidaritat i la integració d’un col·lectiu molt heterogeni de persones entorn a un objectiu comú a mig camí entre la festa, el ball i l’esport, donen a les colles castelleres unes característiques úniques dins el món associatiu de Catalunya; en lloc més podem trobar gent de qualsevols condició social, ideologia, edat, gènere, característiques físiques o procedència unida en la participació en una festa popular.

1980: Neixen els Castellers de Terrassa

Els Castellers de Terrassa són una de les primeres colles que sorgeixen fora de les comarques tradicionalment castelleres, en la línia de l’expansió que ha experimentat el món casteller els darrers vint-i-cinc anys. El 1980 va ser fundada la colla quan un grup de persones encapçalades pel recordat casteller Emili Miró van decidir fundar una nova colla castellera a la ciutat, que es presentà oficialment per la Festa Major de Terrassa d’aquell any, ja amb la camisa blau turquesa que caracteritza la colla. En els tres primers anys d’existència, la colla va aconseguir la fita de descarregar la quasi totalitat de la gamma dels castells de set: quatre de set, tres de set, cinc de set, tres de set aixecat per sota i quatre de set amb l’agulla. A més, cal fer un esment especial a un castell tan singular com el pilar de cinc sense mans del segon al terç (1981), que cap colla havia fet des de l’any 1933. Després d’una època d’alts i baixos pel que fa els castells, la colla començà una important progressió fins aconseguir de descarregar el primer castell de vuit.

La nostra Historia

Els Castells: Cultura, tradició i modernitat

Fa al voltant de dos-cents anys que es basteixen castells a Catalunya, però no és la seva antigor allò que dóna valor a aquesta expressió de la cultura popular, sinó que és la seva vigència com a manifestació viva de la idiosincràsia d’un poble el que atorga als castells tot el seu atractiu. La solidaritat i la integració d’un col·lectiu molt heterogeni de persones entorn a un objectiu comú a mig camí entre la festa, el ball i l’esport, donen a les colles castelleres unes característiques úniques dins el món associatiu de Catalunya; en lloc més podem trobar gent de qualsevols condició social, ideologia, edat, gènere, característiques físiques o procedència unida en la participació en una festa popular.

1980: Neixen els Castellers de Terrassa

Els Castellers de Terrassa són una de les primeres colles que sorgeixen fora de les comarques tradicionalment castelleres, en la línia de l’expansió que ha experimentat el món casteller els darrers quaranta anys. El 1980 va ser fundada la colla quan un grup de persones, juntament amb el recordat casteller Emili Miró, van decidir crear una nova colla castellera a la ciutat, que es presentà oficialment per la Festa Major de Terrassa d’aquell any, ja amb la camisa blau turquesa que caracteritza la colla. En els tres primers anys d’existència, la colla va aconseguir la fita de descarregar la quasi totalitat de la gamma dels castells de set: quatre de set, tres de set, cinc de set, tres de set aixecat per sota i quatre de set amb l’agulla. A més, cal fer un esment especial a un castell tan singular com el pilar de cinc sense mans del segon al terç (1981), que cap colla havia fet des de l’any 1933. Després d’una època d’alts i baixos pel que fa els castells, la colla començà una important progressió fins aconseguir de descarregar el primer castell de vuit.

Els Castellers són colla de vuit

Durant el novembre de 1987 els Castellers de Terrassa van carregar (1 de novembre) i després descarregar (22 de novembre) el primer quatre de vuit de la seva història. La forta empenta de la colla es confirma en aconseguir la torre de set l’any següent. Les temporades que segueixen confirmen als Castellers de Terrassa en els castells de vuit. L’any 1993 s’aconsegueix descarregar el tres de vuit al primer intent. És un mèrit, tan modest com es vulgui, però que denota l’esperit fundacional de la Colla: tractar de descarregar els castells —i no pas conformar-se a carregar-lo— i de dotar-se d’una bona tècnica que faci els castells vistosos. Es tracta de la primera colla que descarrega el tres de vuit al primer intent.

1995: La millor temporada

La culminació d’aquesta trajectòria arriba amb la brillant temporada de l’any 1995, en què la colla descarrega el dos de vuit amb folre i carrega el tres de nou amb folre. D’aquesta manera, la ciutat de Terrassa esdevé la segona plaça amb dues colles pròpies que han aconseguit castells de nou.

El present i el futur

Actualment, els Castellers de Terrassa cada temporada, encara castells de la gamma alta de 7 i gamma bàsica de 8, mantenint-nos amb una tònica regular, constant i creixent.

Som una colla compacta, amb un gran grup de persones de diverses classes socials i procedències geogràfiques (de dins i fora dels Països Catalans), units com a una sola colla d’amics amb moltes ganes de fer castells i passar-s’ho bé.

Castellers de Terrassa és una colla consolidada i respectada en el món casteller pel seu comportament i la seva història.

El 2004 Castellers de Terrassa va recuperar la torre de 7, el 2005 el 4 de 8 i el 2007 el pilar de 5 sense mans del segon al terç.

El 2009 va recuperar la torre de vuit folrada, carregant-la per la Festa Major de Terrassa.

El juliol de l’any 2011 descarreguen el 7/7 durant l’actuació de Festa Major de la ciutat.

El 5 d’octubre de 2012, carreguen la torre de 8 amb folre per primer cop durant un Concurs de Castells de Tarragona, i el 4 de novembre de 2012, obtenen un dels majors èxits dels últims anys, descarregant el pilar de 6 al primer intent durant la celebració de la XXXIIIa. Diada de la Colla celebrada al Raval de Montserrat, convertint-se en la primera colla en la història del món casteller en aconseguir aquesta fita.

Durant la diada Castellers de Festa Major de Terrassa del 2013, la colla recupera la clàssica de vuit descarregant el 4d8, el 3d8 (descarregat anteriorment per últim cop 13 anys enrera) i la torre de set, acabant amb el pilar de 6 carregat. Aquesta diada esdevé doncs la segona millor actuació dels 34 anys d’història de la colla fins al moment.

En la darrera etapa, des del 2014 fins l’actualitat, parlem de consolidació dels castells de vuit, on la clàssica (amb el 2d7) es converteix en actuació habitual. El 2016 es recupera la torre de 8 descarregada a Reus i el 9d7 a la Festa Major de Terrassa.
El 2017 es somia en fer el 5d8, havent fet proves molt vàlides i esperançadores, però no es fan les proves suficients per descarregar-lo a plaça. El 2018 és un any complicat, ja que fins el maig no es tria el nou òrgan de govern, arrel de moltes trobades assambleàries sobre què s’espera de la colla, què es pot millorar. El 2019 som la colla que més torres de 7 fa durant la temporada (20) i intentem el pilar de 6.
El 2020 celebrem el nostre 40è aniversari, des del maig d’enguany fins el maig del 2021. Format per Diades castelleres, actes protocolaris, festivals de cultura, caminades, etc.

Pel que fa el futur…segur que aviat tornarem a teixir algun altre castell de 9… això ens engresca, i ens uneix en l’objectiu.

Què ens caracteritza?

La dimensió social de la colla

Els Castellers de Terrassa no només fan castells, sinó que són un dels àmbits que més afavoreixen una molt bona relació social de persones que d’altra manera difícilment es relacionarien. Constitueixen a més un dels agrupaments cívics més actius de la ciutat, amb una alta implicació en la majoria d’actes de participació popular que s’hi fan, com ara la Mitja Marató, el Carnestoltes, Sant Jordi, la Fira Modernista, la Festa Major… A més, juntament amb l’altra colla de la ciutat, constitueix un dels referents més importants de la identitat com a terrassencs i de la difusió del nom de Terrassa arreu de Catalunya i fora del territori.

La indumentària

I… sobretot ens caracteritza la nostra camisa de color BLAUTURQUESA amb el nostre escut (som una de les 3 entitats que podem lluir l’escut de la ciutat com a escut de la entitat, aprovat i cedit per l’Ajuntament de Terrassa), ja que portem faixa negre, pantaló blanc i mocador vermell amb pics blancs, com la resta de les colles arreu de Catalunya.