Castells patrimoni de la humanitat

amb el patrocini de Sarsa-SEAT-Terrassa

Logotip de l'Associació de Donants de Sang del Vallès Occidental.

Comunicat de premsa drets d'imatge - propietat intel·lectual Castellers de Terrassa

22/07/2017

Davant de la polèmica creda entorn als drets d'imatge i de propietat intel·lectual en el món Casteller, entre algunes colles i la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, i la utilització del nom de la nostra entitat, en una roda de premsa, acte aliè a Castellers de Terrassa, emitim aquest comunicat de premsa on queda reflexat i resumit el posicionament de la colla envers aquest tema.

 

Ahir divendres 21 de juliol del 2017 va tenir lloc una roda de premsa de Castellers de Vilafranca, la Colla Vella dels Xiquets de Valls i Minyons de Terrassa sobre la seva posició vers els drets d'imatge al món casteller i la CCCC. Durant les intervencions finals es va dir que Castellers de Terrassa tampoc veiem clar el fet de cedir els drets d'imatge a la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya.

Des de Castellers de Terrassa volem deixar clar que la nostra posició en cap moment ha anat lligada als posicionaments que han tingut Castellers de Vilafranca, Colla Vella Xiquets de Valls i Minyons de Terrassa. En cap moment aquestes colles s'han posat en contacte amb nosaltres, i per tant considerem que no se'ns havia d'haver esmentat. Castellers vam optar per explicar les nostres posicions a l'espai que creiem que era l'oportú (l'Assemblea de Mollet), i no vam voler entrar en aquesta guerra de notes i rodes de premsa; però a resultes de ser esmentats, ens hem vist obligats a aclarir la nostra posició.

Des de Castellers de Terrassa sempre hem apostat perquè la Coordinadora gestionés col·lectivament els drets que poguessin sorgir de les actuacions castelleres, i estem convençuts que ha de ser així.

A l'Assemblea de Mollet de la CCCC de 18 de març es va explicar que Estrella Damm aportava, en forma de patrocini, 175.000€. Sabent això, i a causa de les informacions sorgides a diversos mitjans de comunicació, vam preguntar a la Junta de la Coordinadora quins eren els beneficis que guanyava aquesta empresa per la venda dels drets a tercers. Aquell dia la Coordinadora no ens va respondre i encara no se'ns ha respost. Des de Castellers de Terrassa demanem aquesta informació, ja que entenem que Estrella Damm pot obtenir més beneficis de la venta d'aquests drets a tercers dels que aporta com a patrocinador a la CCCC. En aquest cas, creiem que el món casteller s'hauria de plantejar si realment aquesta empresa és realment patrocinadora del fet casteller, o si el que fa és invertir en el món casteller.

Aquesta incertesa, juntament amb el fet que enguany s'apugessin les quotes de les assegurances pràcticament el doble (fet que perjudica a moltes colles, principalment a les més petites, que no opten a tants contractes d'actuacions) va fer que Castellers de Terrassa votés en contra a l'Assemblea de Mollet; explicant que si, com creiem, els beneficis per la venda dels drets d'imatge han augmentat, haurien d'augmentar l'aportació que fan; fet que permetria rebaixar les quotes de totes les colles.

Tot i la nostra oposició a l'Assemblea de Mollet deguda a no saber quins són els beneficis de les empreses patrocinadores, Castellers de Terrassa vam cedir els nostres drets d'imatge i de propietat intel·lectual , ja que entenem que les dedicions preses en Assemblea són vinculants i perquè creiem que la gestió dels drets s'ha de fer de forma col·lectiva des de la CCCC. El més important en aquest sentit és el bé comú del fet casteller i no els interessos particulars que pot tenir cada colla.

És per tot això que després de que fóssim esmentats a la roda de premsa d'ahir, volem deixar clar que no estem vinculats a aquest moviment; explicant que els motius de la nostra eren ben diferents. Nosaltres entenem que la Coordinadora i les seves assemblees són sobiranes i per tant les decisions que s'hi prenen s'han d'acceptar. Per això que des de Castellers de Terrassa volem donar el nostre suport a la Junta de la Coordinadora que han estat treballant en la línia que creiem que ha seguir el món casteller, actuar junts i col·lectivament; ja que junts som més forts. També volem agrair a la Colla Jove Xiquets de Tarragona el seu posicionament i la feina feta fins ara.

Esperem que el nostre nom no torni a ser utilitzat per defensar postures en les quals no estem involucrats.

 Atentament

 La junta dels Castellers de Terrassa